Muutoksia varainsiirtoverotuksessa

Varainsiirtoveron ilmoittaminen ja maksaminen muuttuvat marraskuun alussa. Jatkossa henkilöasiakkaat ja yhtiöt voivat ilmoittaa ja maksaa varainsiirtoveron OmaVero-palvelussa.

Maksaminen

Varainsiirtoveroa maksettaessa on käytettävä asiakaskohtaista varainsiirtoveron viitettä, jotta maksu kohdistuu oikein. Maksun voi tehdä joko OmaVeron kautta tai omassa verkkopankissa. Maksamisessa ei enää marraskuusta alkaen käytetä erillistä varainsiirtoveron tilisiirtolomaketta.

Ilmoittaminen

  • Henkilöasiakkaat ja yhtiöt voivat tehdä varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa.
  • Varainsiirtoveroasioiden hoitamista varten ei enää tarvitse tulla Verohallinnon asiakaspalvelupisteeseen.
  • Asiakas voi itse tulostaa todistuksen varainsiirtoverosta OmaVerosta tai se voidaan toimittaa hänelle postitse. Todistusta tarvitaan esimerkiksi taloyhtiön isännöitsijää varten.
  • Jos kaupat on tehty kiinteistönvälittäjän avulla, välittäjä antaa ostajalle kuittauksen sähköisestä varainsiirtoveroilmoituksesta.
  • Myös kiinteistön kaupasta on annettava varainsiirtoveroilmoitus, kun kaupat on tehty 1.11. tai sen jälkeen. Kiinteistökaupasta varainsiirtoveroilmoituksen antaa ostaja, vaikka kaupat olisi tehty kiinteistönvälittäjän välityksellä.
  • Jos kaupassa on useita osapuolia, jokaisen ostajan on annettava oma varainsiirtoveroilmoituksensaja maksettava oma osuutensa varainsiirtoverosta. Varainsiirtoveroilmoitus on siis ostajakohtainen.

Sähköiset ilmoituskanavat kiinni tilapäisesti lokakuussa

Lokakuun ajan varainsiirtoveroilmoituksen voi antaa vain paperilomakkeella. Henkilöasiakkaat ja yhtiöt voivat antaa varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa 8.11. alkaen. Kiinteistönvälittäjät ja arvopaperikauppiaat voivat tehdä ilmoituksen joko Lomake.fi:ssä tai suoraan ohjelmistosta rajapinnan kautta 7.11. alkaen.

Lähde: www.vero.fi